28 november - Visste du att advetsljusstaken är en svensk uppfinning!

Idag har jag ledigt! Jobbar i morgon, i mejeriet! Andreas och jag har varit och gjort Karlshamn osäkert! Skönt att ha en kompis som idag då man kan bli nedstämd bar av det gråa vädret! På hemvägen tog vi en sväng till Coop Forum som idag firar 1-årsjubileum. Det bjöds på tårta och kaffe!



Kommunen glädjer oss med denna ljusgran med stjärna vid rondellen vid
Scandic-E-22:an.



I veckan stod jag och "sålde" och pratade om förträffligheten med ShopExpress, Medmera betalkonton mm! Det blev ju riktigt fyndigt!


 Kollegan, Siv!




Nilsson i sitt esse!



I eftermiddag har vi plockat fram våra adventljusstakar. Solveig har börjat på enrisgelangen för varandan som en ljusslinga ska orma sig i! Bara vi har fyra advetssljusstakar. Jag undrar hur många sådana ljusstakar som tas fram i Sverige inför 1:a advent i boningshus och kontor? Räcker det med 100 miljoner?

Visste du att advetsljusstaken är en svensk uppfinning!

Den första elektriska ljusstaken i världen gjorde Oscar Andersson 1934. Oscar Andersson började sin anställning hos Philips i Göteborg 1925 och pensionerades 1974 efter 49-års tjänst i företaget.

Philips lanserade under åren 1929-1930 den första elektriska julgransbelysningen. Den hade
nio lampsocklar och var försedd med 14 volts lampor och var avsedd att användas för 120 volt.
Denna voltstyrka passade i flertalet städer där spänningen var 127 volt. Däremot hade man på
landsbygden 220 volt. Ett antal 120 volts julgransbelysningar råkade användas i 220 voltsuttag, vilket resulterade i att lampsocklarna smälte och lamporna gick sönder.
Många av dessa trasiga belysningar returnerades till Philips i Göteborg. Oscar Andersson, som då var 25 år, arbetade på lagret och ombads att kassera allt. O A fick tillstånd att tillvarataga de lampsocklar och lampor, som var hela, sedan började experimenterandet. Den första elektriska ljusstaken i världen lyste i O A:s föräldrahem på Karl Gustavsgatan i Göteborg
1934 och väckte stor beundran. Så har "Adventsljusstaken" kommit till och finns
nu över stora delar av världen. I Sverige säljes cirka  en miljon ljusstakar om året och finns i över 90 % av hushållen i landet.

 

Ses i morgon om Du vill och kan och Herren dröjer!